Fiby Kipper is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011

Fiby Kipper is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011
Van de in totaal 493 aanmeldingen behoren wij tot de beste 11. Op zich is dit alleen al een hele prestatie.

Fiby Kipper
Een groep Overijsselse bedrijven heeft een wereldprimeur met de ontwikkeling van een composiet kipper voor de transportsector. De Fiby Kipper heeft een laag eigen gewicht waardoor meer dan twee ton extra lading (payload) kan worden meegenomen. Dit resulteert in een snelle terugverdientijd, een veel hogere dagopbrengst en een aanzienlijke brandstofbesparing. De Fiby kipper is daardoor beter voor het milieu. De kipper is bovendien uniek omdat het bestand is tegen hoge temperaturen van circa 180ºC voor het vervoer van asfalt. De Fiby Kipper is het eerste product van ComposiTTransport.com, een volledig gerobotiseerde fabriek waarin supersterke maar lichtgewicht kippers, trailers, containertanks, velgen et cetera worden geproduceerd. Het product en het productieproces zijn gepatenteerd en enig in zijn soort in de wereld.

Elf nominaties
De kwaliteit van de inzendingen is dit jaar erg hoog, aldus de Rabobank. Daarom heeft de beoordelingscommissie 11 in plaats van de gebruikelijke 10 inzenders genomineerd uit de bijna 500 inzendingen. Wie wint de hoofdprijs van € 50.000, de tweede prijs van € 37.500, de derde prijs van € 25.000 of de aanmoedigingsprijs voor jonge ondernemers tot dertig jaar van € 10.000? http://www.rabobank.nl/innovatieprijs

Stem vanaf 17 oktober via Facebook voor de publieksprijs
Een vakjury beslist wie er vandoor gaat met de hoofdprijs of een van de andere prijzen. Daarnaast is er dit jaar is voor het eerst een publieksprijs van € 2.500. Vanaf 17 oktober kunt u van elke genomineerde een video bekijken. Op Facebook stemt u vervolgens op uw favoriete innovatie. Nu kunt u op Facebook al informatie te vinden over de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Prijsuitreiking 3 november 2011
De Rabobank maakt op 3 november 2011 de winnaars bekend tijdens een evenement over duurzame innovatie dat de Rabobank organiseert ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Deelnemers Fiby Kipper

 • Kooiker Bedrijfswagenspuiterij en Carrosserie te Rouveen;
 • Roelofs Kipper te Rouveen;
 • TenCate Advanced Composites te Nijverdal, ontwikkelaar en producent van composiet materialen;
 • Norma MPM te Hengelo, complexe mechatronische modules;
 • CTC (Composite Technology Centre) te Hengelo, kenniscentrum voor composieten;
 • De Sprong Metaal te Nieuwleusen, mallenbouw;
 • Oost NV, Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland;
 • STODT te Hengelo, kenniscentrum voor metaal- en kunststofverwerkende industrie;
 • Hogeschool Windesheim te Zwolle, lectoraat Kunststof Technologie;
 • ThermoPlastic composite Research Centre (TPRC) te Enschede, onderzoekscentrum composieten;
 • Universiteit Twente te Enschede, faculteit Construerende Technische Wetenschappen.

Dit project is opgezet met hulp van Kennispoort Regio Zwolle en de provincie Overijssel.

Persberichten