Fiby Trailer

Duurzamer, stiller, lichter, sterker
Een metalen kiepbare laadbak is meestal groot, zwaar, maakt veel lawaai en kost bij gebruik veel brandstof. Kan dit ook anders? De kunststof ‘Fiby Kipper’ voor op de trailer is de helft stiller, lichter, sterker en veel energiezuiniger dan de gebruikelijke metalen versie.
De eerste Fiby Trailer is geplaatst op een trailer van GS Meppel.

Energiezuinig
Een groep Overijsselse bedrijven heeft een wereldprimeur met de ontwikkeling van deze composieten kiepbare laadbak voor de transportsector. Composieten zijn met vezelversterkte kunststoffen die tot zes keer sterker zijn dan bestaande metalen materialen. Het samenwerkingsverband heeft naast het gebruik van ‘dit materiaal van de toekomst’ ook een verbeterde kieptechniek ontwikkeld. Dit zorgt voor een optimale as-lastverdeling. De Kipper biedt ruimte aan twee ton extra lading los te storten producten, zoals asfalt, grind, zand, gebroken puin en landbouwgewassen. Hij verbruikt tijdens het transport veel minder brandstof dan voertuigen met de bestaande metalen variant. De nieuwe composieten laadbak kan de huidige metalen kipper op termijn grotendeels vervangen.

Andere voordelen zijn:

  • Bestand tegen asfalt met temperatuur tot 180°C.
  • Geschikt voor zand, grind, gebroken puin et cetera.
  • Veel duurzamer dan aluminium, even duurzaam als staal.
  • Milieuhygiënisch veel beter dan staal en aluminium (volledig groen imago).
  • Eenvoudig schoon te maken.
  • LCA (Life Cycle Analysis) is veel beter dan staal.
  • CO2 reducerend.
  • UV-stralen hebben geen invloed op kunststof.
  • Kipper roest niet.

 

Producten, Slides